– Det artigste er å oppdage at det man tror man vet, ikke nødvendigvis er det som skjer i virkeligheten, sier Joachim Skogsrød.
Joachim Skogsrød fra Vest-Telemark har 180 vinterfora sau i tillegg til noen og tjue ammekyr. Foreløpig slipper han ikke kyr på utmarksbeite, så de 32 e-bjøllene han har, bruker han på sauen, som både beveger seg i et 4000 mål stort skogsveite, og et 40 000 mål stort fjellbeite mellom Haukeligrend og Vågslid.
De første e-bjøllene kjøpte han brukt av en bonde som hadde hatt dem liggende på vaktrommet et par år.
– Jeg traff folkene i Findmy på en lammekongress for noen år siden. Da jeg kjøpte bjøllene brukt, oppsøkte jeg vel nettsiden deres, og ringte dem også.
2016 var den første sommeren han tok i bruk bjøllene.
– Jeg testet en på vårbeite, før jeg satte på de resterende da jeg sendte dyra til fjells.
Han satte bjøllene på påsettlammene, førsteårslamma som ofte pleier å trekke bort fra beitet.
Sauene går nær bebyggelse, og det er nyttig å kunne holde styr på dem.
– Appen begynner å bli utslitt, fordi jeg følger med hele tiden og oppdaterer den hele døgnet, flirer han. Han har kjøpt flere bjøller fra Find My, og også solgt noen bjøller til en kamerat som driver i samme område, og de har ordnet seg slik at de kan holde øye med hverandres dyr.
– De pleier å erte meg for at jeg sitter så mye på kontoret og «leker med bjellene mine», sier han og ler. Han innrømmer at han lar seg fascinere av å kunne følge med på sauene til enhver tid.
Satelitten fungerer også bra, opplever han.
– Det hender det kommer feilmeldinger når sauen går i de aller bratteste fjellene, for vinkelen opp til satelitten blir for skrå. Men da må man bare vente til neste visning, så ordner det seg, det er ikke noe stort praktisk problem.
Hans e-bjøller er stilt inn på oppdateringer hver 18. time på sauene som går i fjellet. Skogsrød har også et 4000 mål stort skogsbeite, og der opplever han at det blir litt dårligere visning når skogen blir for tett. Men det fungerer greit.
– Naboen hadde en sau som hele tida brøt seg ut av gjerdet, vi skjønte ikke hvor. Da stilte vi sporinga på to-timers oppdatering, og fant hvor den kom gjennom.
Han synes det er moro å se hvordan sauen beveger seg.
– Man får seg noen overraskelser. Noen holder seg alltid innen rekkevidde av saltsteinene, mens andre igjen kan gå både en og halvannen mil daglig.
Han smiler.
– En tror en vet ting, men så ser en at en i virkeligheten ikke vet så mye, likevel.
Han synes e-bjøllene er et kjempebra hjelpemiddel.
Og enda bedre blir det når de kan brukes til å spore lam.
– Det vil revolusjonere min verden. Jeg har en del gaupe-problematikk, og den dagen vi kan spore lam skal vi nok gi de rovdyrfolka en støkk. Da slipper de ikke unna, når vi klarer å dokumentere tapene. Det er vanvittig frustrerende som det er i dag.
– Hvorfor vil du anbefale Findmy e-bjølla?
– Den fungerer bra. Det er kjempeservice å få fra de som jobber med den. De driver selv og vet hvor skoen trykker.
Han forteller at da han kjøpte de brukte bjøllene, var det 12 som ikke fungerte.
– Jeg sendte dem inn, og de fikset én. De elleve andre byttet de ut med nye.
Skogsrød lot seg imponere da:
– Dét er bra holdning!