Brukerhistorier

– Et ganske genialt verktøy

Blog Single

Raymond Sandvik fra Frøya tror han kanskje er av dem som gir e-bjøllene fra Findmy de hardeste utfordringene.

Sandvik driver med villsau, og han har 700 dyr som beiter ute hele året over 16 000 mål på øya Frøya i Sør-Trøndelag.

Det er fire år siden han startet med 50 dyr, og siden har han kjøpt til flere og satset på disse dyra.

– Hvor hørte du om Findmy?

– Jeg hadde tro på at det skulle gå an å få til tilsyn med gps, og en kamerat av meg var med og søkte på nett etter forskjellige løsninger. Da fant vi gjengen bak Findmy, og jeg var en av de første som var med og tok e-bjøllene i bruk, sier Sandvik.

Han er veldig fornøyd med firmaet.

– De har ringt meg, og fulgt meg opp siden starten. De har også sørget for at jeg har tilstrekkelig software, og i det hele tatt vært greie å ha med å gjøre.

Siden han har lengre beitesesong enn mange andre bønder, og følger med på sauene sine hele året, har han kontakt med leverandøren av e-bjølla til andre tider enn mange andre sauebønder.

– Jeg bruker telefonen når jeg skal ha tilsyn med dyra, og sjekker hvor de er. Når jeg skal ut med kraftfor, eller andre ting for å holde dyra tamme, så er det flott å sjekke hvor de er først så jeg slipper å lete. Det er fint å kunne bruke de hjelpemidlene som er å få. Og e-bjølla fra Find my har for meg vært et ganske genialt verktøy.

– Hvor mange bjøller har du?

– Jeg har 30 i dag, pluss minus. Jeg har planlagt å skaffe meg flere etter hvert, men når man investerer i så mye annet også, så begrenser det seg litt selv. Det er kostbart å ta alle løftene på én gang.

– Hvordan har e-bjøllene hjulpet deg?

– De sparer meg for mye leting. De forenkler tilsynet vesentlig mye.

– Hvor ofte får du alarmer fra dyra?

– Det er veldig sjelden, egentlig. Villsauen er enestående når det gjelder overlevelse, lamming og mor-egenskaper. Den er helt annerledes enn annen sau. De er som ville dyr, hjort og elg, og det er veldig lav dødelighet blant disse. De får ikke mange lam, men de tar godt vare på dem de får.

– Hvorfor vil du anbefale Findmy?

– Det er stabilt. Det er også ganske lettvint, og de yter bra service. Om ei bjølle ikke virker, så skaffer de meg en ny. Hadde de vært gniene på det, så hadde jeg nok ikke brukt dem.

Siden Sandvik har vært med siden starten, har han blitt med på både oppturer og nedturer.

– Det har vært en innkjøringsfase, men de har vært behjelpelige hele veien.

– Hva synes du om funksjonaliteten?

– Den er sikker som banken. Etter at de tidligste bjøllene hadde en liten svikt slik at plastikken løsnet, er de blitt forbedret. Produktet utvikles stadig. Nå skal det sies at jeg har sikkert de e-bjøllene som får kjørt seg hardest. Sånn blir det når en har utgangersau hele året.